Arka Kapak Yazısı
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de özel eğitim uzmanları öğrencilik süreçlerinde daha çok engel durumları ya da bir başka ifadeyle dezavantajlı durumların özellikleri hakkında bilgi sahibi olacak şekilde eğitim görürler. Oysa özel eğitim hizmetlerinde eğitsel değerlendirme ya da tanılama, sürecin oldukça önemli bir parçasıdır. Çünkü, özel eğitim hizmetleri planlanırken tanılama ile uyumlu bir programın tasarlanması, gerek hizmetlerin reel pratiği gerekse verimlilik açısından hayati önem arz eder. “Özel Eğitim Uzmanları İçin Değerlendirme Rehberi: IDEA Özel Eğitim Kategorisine Dayalı Kapsamlı Bir Bakış” adlı bu kaynak eser, özel eğitim alanında çalışan uzmanlar için değerlendirme kavramları ve sınıf uygulamaları arasında anlamlı bir bağlantı sağlamak amacıyla; değerlendirmenin bir engelin teşhisinde, özel eğitim hizmetleri için uygunluğun belirlenmesinde ve engelli öğrencilerin eğitiminde oynadığı role odaklanmaktadır.
Özel eğitim uzmanları genellikle kapsamlı değerlendirmeleri, eğitsel ve psikolojik tanılamaları yürüten kişiler olmasalar da, öğrencilerinin bireysel özelliklerini bilmeleri, değerlendirmenin tanı ve uygunluğu belirlemek için nasıl kullanıldığını anlamaları önemlidir. Yazarlar; Tara S. Guerriero, Mary A. Houser ve Vicki A. McGinley, ABD’de Engelliler Yasası olarak bilinen IDEA Engellilik Kategorisini temel alarak bu kapsamlı değerlendirme rehberini hazırladır. Değerlendirme süreçlerinin ele alındığı bu kitapta; değerlendirme türleri, en sık tanı konulan başlıkların IDEA kategorisine göre kriterleri örnek vakalar eşliğinde cömert bir şekilde açıklanıyor. Başvuru kaynağı olarak tasarlanan bu kaynak eser, ülkemizde özel eğitim süreç ve programlarının değerlendirme ve tanılama ile uyumlu bir şekilde tasarlanmasına benzersiz katkılar sağlayacaktır.
"Bu eser, özel gereksinimli çocuklarla çalışan özel eğitim uzmanları, psikiyatristler, klinik psikologlar, psikolojik danışmanlar, çocuk gelişimi uzmanları ve sosyal hizmet uzmanları başta olmak üzere, bu alanda görev yapan profesyoneller için tasarlanmıştır. Ayrıca, özel gereksinimli çocuklara yönelik eğitim politikalarının oluşturulmasına katkı sağlayan politika yapıcılar için de bir ilham ve esin kaynağıdır."