Elinizdeki bu kitap, Jacques Lacan'ın yapıtının psikoz anlayışımıza ne katkıda bulunduğunu tartışıyor. Orijinal metinlerin yakın bir okumasını sunan Stijn Vanheule, Lacan'ın psikoz üzerine çalışmasının en iyi dört çağa bölünmüş bir dönemselleştirmeyle çerçevelenebileceğini öne sürüyor.
Vanheule'ün açıklayıcı ve zengin tarzı, Lacan'ın projesinin zor mantığını kavramak isteyen herkes için öğretici olduğu kadar etkileyici de bir Lacan okuması sunuyor. Lacan’ın metinlerinin çok yakın biçimde gözden geçirildiği bu yaklaşım okurları Lacan’ın zor tarzına bir giriş yapmaları için kışkırtıcı biçimde teşvik ediyor.
Aynı zamanda bu metin, Lacan'ın, günümüz psikanalitik kliniğinin pratiğine sıçrama tahtası olarak hizmet etmesi gereken psikoz konusuna ilişkin en gelişkin teori olan Lacancı psikanalizin klinik sınırlarının yaygınlığını da bize gösteriyor.
Psikozun Öznesi: Lacancı Bir Bakış Açısı, Lacan'ın yörüngesinin, delilik temsilleriyle ilgili sürrealist kaygılardan ve romantik iyimserlikten, onu anlamlandırmaya yönelik edebi girişimlere kadar, sonrasında ise psikiyatrik indirgemecilikten diğer psikanalitik ekollerin bu konudaki sessizliğine kadar olağanüstü net bir şekilde ayrıştırılmasını içeriyor.
Vanheule'ün metni, psikoz üzerine Lacancı teorinin çok ihtiyaç duyulan, teorik olarak açık, anlaşılır, sofistike ve eleştirel bir anlayışını okurlarla buluşturuyor.
Stijn Vanheule Hakkında
2006'dan beri Ghent Üniversitesi'nde Psikanaliz ve Klinik Psikoloji Profesörü. 2014'ten beri Ghent Üniversitesi Psikanaliz ve Klinik Danışmanlık Bölümü Başkanı.
Klinik Psikolog ve Psikanalist, New Lacanian School ve AMP üyesi.
Psychology and Psychotherapy dergisinin Yardımcı Editörü
Frontiers in Psychoanalysis and Neuropsychoanalysis dergisinin Yardımcı Editörü
PSİKOZUN ÖZNESİ’NDEN ALINTILAR
“Jacques Lacan’ın eserleri elli yıldan uzun bir dönemi kapsar. Bu dönem boyunca Lacan, psikanalitik pratiğe yenilik getiren bir kuram geliştirmiş, insan özneliği üzerine düşünen yeni bir yöntem ortaya koymuştur. Onun çalışması, bugün hala okunur olmayı sürdürmekle birlikte aynı anda hem kudretli hem etkileyici hem şatafatlı hem de karmaşık olmasıyla ün salmaktadır. Formüle ettiği kuram, huzursuz ve sorgulayan bir zihnin süregiden çalışmasını temsil eder; kavramları ve fikirleri, zaman içerisindeki gelişimleri göz önüne alınarak çalışılmayı hak eder. Bu kitabın amacı, onun psikoz kliniğine yönelik kendine has yaklaşımına açıklık getirmektir. Çalışması içerisindeki ana temalar, psikotik yaşantıların nasıl yapılandırıldıkları ve psikanalizin psikoz tedavisi için nasıl yararlı bir çerçeve sağlayabileceğiyle ilgilidir.