Sosyal dini bir topluluk olarak Süryaniler konusunda Türkiye'nin akademik birikimini bir araya toplayıp sunmayı hedefleyen bu çalışma kapsamını; daha önce yayınlanmış makale ve bildirileri de kapsayacak şekilde geniş tutmuştur. Bu çerçevede konu ile ilgili mevcut çalışmalardan hareketle ilgili bütün akademisyenlere ulaşılarak yürütülen çalışmaya katkıları talep edilmiştir. Birkaç istisna ile bütün akademisyenler takdirle karşıladıkları bu çağrıya olumlu cevap vermiş ve kıymetli çalışmalarıyla bu eserin ortaya çıkmasına katkı sağlamışlardır.
Batıda; hatta Arap dünyasında Süryaniler konusundaki çalışmalara oldukça uzak olan Türkiye Süryanilik literatürü aynı zamanda çok dağınık bir durumdadır. Süryanileri yalnızca bir Hıristiyan mezhebi olarak algılayan yaklaşım ilgili çalışmaların günümüze kadar çok dar bir alanda sıkışmasına sebep olmuştur. Konu ile ilgili sosyal-dini-kültürel-grup yaklaşımını esas alan bu çalışma içeriği kadar taslağı ve bölümleri gibi harici açılımlarıyla da alandaki çalışmaları kapsam yöntem ve nitelik açısından geliştirmeyi yeni çalışmalar için de yol açıcı olmayı hedeflemektedir.
Tarihi gelişim sürecinde Süryanilik çerçeve alanının pek çok alt alan geliştirdiği olgusu dikkate alınarak kapsamı bütün bu alanları kuşatacak şekilde tasarlanan bu çalışmayı ifade etmek üzere "Süryanilik ve Süryaniler" başlığı kullanılmıştır. Özellikle modernleşme süreci ile farklı eğilim ve gerekçelere dayalı çeşitli tanımlama ve isimlendirmelere bağlı kalmaksızın sözü edilen alanın Türkiye'de kamuoyunca bilinen tanımlama şekli tercih edilmiştir. Bu tercih çalışmanın kapsam planı ile uyum içindedir.