logo

Dadaş Teyo Ağa (Petrol-Cenaze), (Erzurum Filmleri Senaryoları-Dadaş Komedileri)

Ürün Kodu: 9789758493169
YAYINEVİ: Duyap Yayınları
₺300,00

ERZURUM’UN ünlü hayvan tüccarlarından Teyo Ağa, nam-ı diğer DADAŞ TEYO, hayvancılık ve tarımla uğraşan, geniş arazilere sahip, kökten, yani aileden zengin biridir. Yemeyi, içmeyi, eğlenmeyi seven; iyi niyetli, yardımsever bir insandır. Zenginliğiyle böbürlenmeyi sevmez, fakirlere ve doğup büyüdüğü şehre hizmet etmekten hoşlanır. Bir akşam âşıklar kahvesine giden ağa burada âşıkları dinler, şehrin ileri gelenleriyle sohbet eder. Misafirleriyle âşıkları dinlemeye gelen Belediye Başkan Yardımcısı ağayı ertesi sabah dağdaki otellerden birinde yapılacak olan ve yeni gelen valinin de katılacağı kahvaltıya davet eder.

Dağdaki otellerden birinde yapılan vali ve üst düzey erkânın katıldığı kahvaltıda şehrin tanıtılması için bir Erzurum Futbol Turnuvası (ERFUT 2025) düzenlenmesi önerilir. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’nın önerisiyle Teyo Ağa’ya ait arazilerin bulunduğu Madrek'te petrol aranması kararlaştırılır. Ancak Palandöken Belediye Başkanı Kenan ve akrabası Gobel Yusuf, bu fikre şiddetle karşı çıkar ve petrol arama işinin bir hayal olduğunu söyler. Hatta Teyo Ağa’yla bahse girer. vali yardımcısının önerisiyle Azerbaycan'dan mühendisleri çağrılır. Birkaç gün sonra iki erkek bir bayandan oluşan üç kişilik bir ekip Erzurum'a gelir. Tercüman olarak grupta bulunan Melahat, genç ve güzel bir bayandır. Kısa süre içinde Melahat ve Teyo Ağa’nın oğlu Tilki Tahsin arasında duygusal yakınlaşma olur ve bir aşk başlar.

Azerbaycan’dan gelen ekip petrol bölgesinde inceleme yapar ve örnekler alırlar. Petrol bölgesinden alınan örnekler incelenmesi için Ankara ve Bakü'ye gönderilir. Melahat de Bakü'ye gitmiştir. Bu arada Futbol Turnuvası çalışmaları başlar. Şehir halkı petrol ve turnuva konusundaki gelişmeleri merakla takip eder. Madrek'te petrol çıkarılmasının kendilerine zarar vereceğini düşünen Gobel Yusuf ve akrabaları bu işi engellemeye çalışırlar. Bu amaçla şehre gelen uluslararası petrol ajanıyla irtibat kurarlar. Durumu fark eden emniyet ve MİT çalışmalar başlatır. Takip ve tahkikatlar sonucunda ajan George Atkins yakalanır ve konuşturulur. Teyo Ağa’yı veya Vali’yi öldürmeyi planlayan ajanın yakalanmasından sonra, turnuvanın yapıldığı stadyuma geçilir. Turnuvanın en coşkulu zamanında Azerbaycan'dan sevindirici haber gelir ve Erzurum'da Petrol Bulundu diye vali tarafından halka duyurulur. Bütün Erzurumlular bu mutlu haberle coşar, sevinir…

 

İÇİNDEKİLER

 

SUNUŞ

 

I. BÖLÜM: DADAŞ TEYO-PETROL

1. Öykünün Özeti / 1

2. Öykünün Gelişimi / 2

3. Senaryo / 27

 

II. BÖLÜM: DADAŞ TEYO-CENAZE

1. Öykünün Özeti / 129

2. Öykünün Gelişimi / 130

3. Senaryo / 137

 

III. BÖLÜM: SENARYO AKIŞIMLARI (Tretmanlar)

A. Dadaş Teyo Petrol / 221

B. Dadaş Teyo Cenaze / 254

 

IV. BÖLÜM: KİŞİLER-ARAÇLAR-MEKÂNLAR

A. Dadaş Teyo Petrol /287

B. Dadaş Teyo Cenaze /290

 

YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ / 293

Son görüntülenen ürünler