Balkan Harbi, bir asır öncesinde gerçekleşen bir harp olsa da, Türk milletini derinden sarsan, Osmanlı’nın Balkan coğrafyasındaki varlığının mahvına sebep olan ve evvel-ahiri ele alınmak suretiyle asırlarca Türk milletinin zihninde yer edinecek olan büyük bir felakettir. İçte birlik ve beraberlik olmayışı, İtilafçı-İttihâdçı çekişmeleri ve Kamil Paşa hükûmetinin takip ettiği siyaset ve harpteki stratejik hatalar, felakete âdeta davetiye çıkartmıştır. Osmanlı Devleti kendi içinden neşet eden dört Balkan devleti ile baş edememiş, kısa sürede Balkanlar’daki bütün topraklarını kaybetmiştir. Ahmet Selahattin Bey’in, çeviri yazımı yapılan Makedonya Meselesi ve Balkan Harb-i Ahîri unvanlı eseri, Balkan coğrafyasının Balkan Harbi’nin zuhuruna kadarki sürecini ele almaktadır. Eser, René Pinon, Adolphe
Avril ve Brunsvik gibi mühim isimlerin eserlerinin yanında Osmanlı hükûmetinin resmî yazışmalarına ve yabancı gazete ve başka kaynaklara istinat etmektedir. Yine Avrupalı devlet adamlarının beyanatlarını da titizlikle ele almakta, Makedonya Meselesi’ne büyük devletlerin bakışını ve harbe giden süreci teferruatlı bir şekilde ortaya koymaktadır.
|
Bu çalışmada; evvela, eserin müellifi Ahmet Selahattin Bey’in hayatı hakkında kısa malumat verilmiş, akabinde Mülkiye mecmuasında kaleme aldığı “Tarih Nasıl Yazılmalıdır” başlıklı bir makalesinin çeviri yazımı yapılmıştır. Böylelikle Ahmet Selahattin Bey’in tarih ilmine bakışının ortaya konulmasına çalışılmıştır. İlaveten “Makedonya Meselesi” başlıklı ve Mütareke devrinde Tarik gazetesinde yayımlanan bir makalesine yer verilmiştir. Müellifin çeviri yazımı yapılan kitabı Makedonya Meselesi ve Balkan Harbi ile ilgilidir ve Tarik gazetesindeki makalenin de Makedonya Meselesi ile alakası olması sebebiyle, yayıma hazırlanan eserde yer alması münasip görülmüştür. Hasan Ali Polat’ın büyük bir titizlikle yayıma hazırladığı bu eser, Balkan Harbi’ne giden sürecin anlaşılması açısından bugün bile önemini muhafaza ediyor.